Tuntuuko uusi ura mahdottomalta? Kolme vinkkiä huokailijoille.

"Minä olen vain jotenkin ajautunut tälle urapolulle, enkä tiedä miten voisin enää vaihtaa uraa. Olisi pitänyt silloin opiskeluaikoina miettiä tarkemmin mitä haluaa." Näin huokaisi vanha opiskelukaveri, hyvä ystäväni tavatessamme joululomalla ja keskustellessamme hänen uravalinnoistaan.

Hän ei ole huokailuineen yksin, vaan moni miettii uran vaihtamista ja harmittelee aikanaan tekemiään valintoja.  Muutoksen toteuttaminen tuntuu kuitenkin vaikealta, kun on tottunut vakiintuneisiin tuloihin ja valinnoissa täytyy mahdollisesti huomioida myös kumppani tai perhe.

Kolme lohduttavaa huomiota teille huokailijoille:

Toiveet ja ajatukset muuttuvat elämän kuluessa

Se, mitä ajattelit elämästä opiskeluja aloittaessasi tai urasi alussa, on hyvin suurella todennäköisyydellä muuttunut elämänkokemuksen myötä ja olosuhteiden muuttuessa. Ole itsellesi armollinen. Teit valintoja, jotka olivat sinulle silloin oikeita. Nyt voit tehdä valintoja, jotka ovat oikeita tämänhetkiseen tilanteeseesi.

Koskaan ei ole liian myöhäistä

Uramuutosten tekemiselle ei ole olemassa parasta ennen -päiväystä. Se ei katso ikää tai huollettavien määrää. Ei paikkakuntaa tai pankkitilin saldoa. Vaadelistalta löytyy vain kolme asiaa: motivaatio, halu oppia ja kyky tarttua toimeen.

Uramuutoksen ei tarvitse olla hyppy tuntemattomaan

Me rakastamme kuulla tarinoita rohkeista ihmisistä, jotka toteuttivat unelmansa ja tekivät täydellisen elämänmuutoksen. Kiehtovaa, mutta kamalan pelottavaa. Moniko olisi oikeasti valmis ottamaan niin isoja riskejä? Onneksi ei tarvitsekaan. Isonkin uramuutoksen voi toteuttaa hallitusti, kokeilujen kautta. Kokeilujen avulla voi varmistaa sen, että haluttu muutos on oikeasti juuri itselle sopiva. Kokeilujen avulla voi lähteä rakentamaan omaa osaamista, verkostoja tai resursseja tietoisesti urahaavetta kohti.

Työ tarjoaa parhaimmillaan merkityksellisyyden tunnetta, henkilökohtaista kasvua ja iloa. Frank Martelan sanoin: "Onnellisuus on mitä sinulle tapahtuu, kun keskityt tekemään itsellesi merkityksellisiä asioita." Miksi siis huokailisit yhtään pidempään? On aika kirkastaa omat ajatukset ja tarttua toimeen.

Rakas ystävä, jos en osannut sanoa tätä selkeästi tavatessamme, sanon sen nyt: Sinusta on mihin tahansa, mihin päätätkin ryhtyä.

Jos kaipaat tukea omien ajatusten kirkastamiseen, urasuunnitelmien tekemiseen ja edistämiseen kokeilujen kautta, tutustu uramuotoilun viikonloppukurssiin ja verkkokurssiin.

 

Työelämä tarvitsee varhaiskasvattajia

Näin saat uudenvuodenlupauksesi pitämään