Hei hei, tylsät rutiinit!

Argh, työpäivä kuluu sähköpostitulvan taltuttamiseen, matkavarauksiin ja muuhun sälään, eikä ns. “oikeisiin töihin” ehdi edes tarttumaan, kun päivä on jo iltapäivän puolella. Kuulostaako tutulta? Moni tehtävä, jonka ennen hoiti assistentti, on nykyään tietotyöläisen omalla vastuulla. Useiden selvitysten mukaan tietotyöläinen käyttävätkin merkittävän osan työajastaan erilaisten rutiinitehtävien parissa. Aikaa kuluu dokumenttien muokkaamiseen, etsimiseen, sähköposteihin vastailuihin, sopimusten, tarjousten ja esitysten valmisteluun ja neukkarivarauksiin. Nämä ovat harvan asiantuntijan mielestä niitä kaikkein innostavimpia työtehtäviä.

Mutta pimeän tunnelin päässä näkyy valoa. Ratkaisu ongelmaan on löytymässä ohjelmistorobotiikasta. Erilaiset älykkäät sovellukset kehittyvät nopeasti ja kykenevät tekemään loputtomasti tehtäviä, jotka ovat ihmiselle liikaa tarkkuutta vaativia, toisteisia tai yksinkertaisesti kognitiivisesti liian vaikeita.

Esimerkiksi Telialla henkilöstö on saanut ilmiantaa omaan työhön liittyviä rutiinitehtäviä, joista he eivät itse innostu. Tältä pohjalta on kehitetty älykkäitä ohjelmistoja, jotka hoitavat esimerkiksi sopimuksia tai tilauksia työntekijän puolesta. Samalla työntekijä saa keskittyä arvokkaimpaan työhön, eli kohtaamisiin asiakkaan kanssa. Ohjelmistorobotiikan avulla on paitsi tehty työstä mielekkäämpää työntekijöille, on lisäksi saatu aikaan viiden miljoonan euron vuosisäästöt.

Samalla kun voimme karsia rutiinitöitä toimistolla, tekoäly mahdollistaa aivan uudenlaisia asioita. Esimerkiksi uutistyössä älykäs sovellus tulee toimittajan työpariksi ja voi vaikkapa seurata uutisaiheita, joihin toimittajan työaika ei riitä. Parhaimmillaan sovellus kirjoittaa uutiseen perusasiat, kun toimittaja voi keskittyä taustoittamiseen, kontekstin kuvaamisen ja uusien näkökulmien hankkimiseen.

Future Proof -podcast-sarjan neljännessä jaksossa tutustutaan tekoälyn mahdollisuuksiin ja myös niihin vaatimuksiin, joita tässä ajassa tarvitaan. Kuuntele jakso tästä ja tule jatkamaan juttua Twitteriin tunnisteella #futureproof.

Jakson tarjoaa Telia. Jos kiinnostuit siitä, miten ohjelmistorobotiikka voisi auttaa yritystäsi ja työntekijöitäsi, niin jätä yhteydenottopyyntö sivulla www.telia.fi/ohjelmistorobotiikka.

Kuka kehittää tulevaisuuden teknologiat?

Kauppapaikka taskussa