Future proof -podcast: Kaupan tulevaisuus odottaa tekijöitään

Tulevaisuuden työtä käsittelevän Future proof -podcastsarjan kolmannessa jaksossa puhutaan kaupan tulevaisuudesta ja sen vaikutuksista työhön.

Kaupan tulevaisuudesta liikkuu erilaisia ennusteita ja visioita. Erään arvion mukaan jopa joka neljäs yhdysvaltalainen kauppakeskus sulkee ovensa vuoteen 2022 mennessä. Suomessa verkkokauppa on vielä lapsenkengissä, mutta kasvaa kovaa vauhtia.

Kaupan nykytilaa ja tulevaisuutta tutkitaan podcastjaksossa Tiedon johtavan konsultin Marko Saarisen kanssa. Suomessa verkkokaupan kehitys on viime vuosina kiihtynyt, mutta kohdentuu suuresti muihin kuin suomalaisiin verkkokauppoihin. Jaksossa pohditaan kehityksen syitä ja verrataan tilannetta Yhdysvaltoihin, jossa ollaan monella mittarilla kehityksessä Suomea edellä.

Teknologia tarjoaa kaupan alalle monenlaisia uusia mahdollisuuksia, mutta samaan aikaan ihmisten ostokäyttäytyminen muuttuu hitaasti. Olemmeko valmiita esimerkiksi kassattomiin kauppoihin tai ääniohjattuun verkkokauppaan? Entä missä tilanteissa haluamme jatkossakin palvelua ihmiseltä?

Jakson lopuksi syvennytään pohtimaan kaupan alan muutosten vaikutuksia työhön. Siellä, missä työntekijä tuo asiointiin vähän arvoa, ihminen on korvattavissa, mutta monelta osin automaatio ja tekoäly täydentävät ihmisten tekemää työtä. Työ kuitenkin muuttuu ja olennaista on kysyä millaiseksi ja miten? Millaisia ovat asiakaspalvelijan tehtävät tulevaisuudessa ja miten siirtyä nykyisistä töistä asiakkaalle korkeampaa arvoa tuottaviin tehtäviin? Kuka kuljettaa ostokset tulevaisuudessa kotiovelle? Jos ihminen, elääkö sillä työllä?

Tiedon Marko Saarisen lisäksi kaupan alan murrosta jaksossa kommentoivat Innovaatioyritys Ghostin perustaja Miikka Leinonen, Ada Freshin toimitusjohtaja Arhi Kivilahti, Piilaaksossa asuva Heidi Lemmetyinen ja Schibstedin Jussi Lystimäki.

KUUNTELE JAKSO TÄÄLTÄ:

Podcast on kuunneltavissa myös iTunesissa, Kiekussa ja puhelinten omissa podcast-sovelluksissa.

Juttu jatkuu Twitterissä! Me haluamme kuulla, mitä ajatuksia jaksot juuri sinussa herättivät! Osallistu keskusteluun hashtagilla #futureproof. Meidät löydät Twitteristä nimillä @paulahelle ja @akuvaramaki.

Kauppapaikka taskussa

Oppiminen on asenne - mutta miten se muutetaan?