Tila tarpeen mukaan

Käsittelimme podcast-jaksossamme työtilojen tulevaisuutta. Lähes kaikki haastateltavat korostivat sitä, että tulevaisuudessa työtila valitaan työn vaatimusten ja kulloisenkin tarpeen mukaan. Edelläkävijäyritykset toimivat näin jo nyt, kuten coworking-tilan kapteeni Elmeri Kauko kuvasi.

Erilaisille työtiloille on tarvetta myös siitä syystä, että olemme neurologisesti erilaisia. Nordic Business Forumissa puhunut Susan Cain kertoi, että ekstrovertit suoriutuvat kognitiivisesti vaativista tehtävistä parhaiten tilassa, jossa oli taustahälinää, kun taas introvertit väsyvät vastaavassa tilanteessa ja tarvitsevat rauhallisen tilan työskentelyyn.

Vaikka työn tarpeet ja yksilöllisesti viritetyt aivomme kertovat toista, olemme silti edelleen aika lailla jumissa toimistoissa ja aamuruhkissa. Teknologia on jo pitkään mahdollistanut monelle työn tekemisen lähes missä tahansa, mutta me emme ole osanneet irtautua rutiineistamme.

Haaste on kahtalainen. Toisaalta se vaatii meiltä työn tekijöiltä pois oppimista. Meidän pitäisi joka aamu pysähtyä hetkeksi miettimään sitä, millainen tila juuri kyseisen päivän työn tekemiseen parhaiten sopii ja tuntea itsemme niin hyvin, että ymmärrämme myös omia, yksilöllisiä tarpeitamme. Esimerkiksi uutta voi ideoida kävellessä, mutta kirjoitustyö voi sujua paremmin kahvilan tasaisessa hälinässä. Joku masentuu yksin kotona, kun taas toinen tarvitsee enemmän ihmiskontakteja päivän mittaan. Mutta ennen kuin kykenemme muuttamaan työn tekemisen tapoja ja tiloja, meidän pitää sisäistää, että tietotyötä ei tehdä parhaiten kököttämällä aina samassa paikassa.

Toisaalta haaste on myös työnantajien puolella. Niin kauan, kuin mittaamme ensisijaisesti työhön käytettyjä tunteja emmekä työn tuloksia, olemme sidottuja toimistoihin. Myös työnantajien pitäisi alkaa entistä aktiivisemmin haastaa työntekijöitä sulkemaan välillä toimiston ovi takanaan ja lähtemään hakemaan ideoita ja energiaa toimiston ulkopuolelta. Pelkkä maisemanvaihdos voi saada aikaa isoja mullistuksia pään sisällä.

Ongelmana usein on, että emme pysähdy koskaan pohtimaan sitä, mitä työ todella tilalta vaatii. Tällaisessakin työtapojen kehittämisessä apuna voi käyttää työpäivämuotoilua. Tiimin yhteinen pohdinta voi auttaa löytämään juuri kuhunkin työhön sopivat käytännöt ja työn tekemisen tilat.

Kuuntele podcast-jakso täältä:

Psst! MoW tarjoaa podcastin kuulijoille -50% alennusta kuukausimaksusta kahdelta ensimmäiseltä kuukaudelta. Etu koskee kaikkia kuukausijäsenyyksiä. Lisäksi kuulijat saavat 10 x Day Passin hintaan 150eur (+alv). Ale Ei koske Day Passejä eikä neukkareita. Tarjous on voimassa 31.5.2019 asti. Edun saat käyttöösi koodilla lausumalla tiskillä ääneen salasanan “Future Proof”.

Oppiminen on asenne - mutta miten se muutetaan?

Future proof -podcast: Toimistovaeltajia ja robottiavatareita