Case Outokumpu: Osaamisia kehittämällä kiinni uusiin mahdollisuuksiin 

”Enemmän ja nopeammin” on jo kauan sitten vanhentunut menestysresepti, jonka tilalle on tullut yksi sana: ”fiksummin”. Työtunteja lisäämällä työn tulos harvoin enää paranee, mutta tekemällä asioita jatkuvasti himpun verran paremmin kuin ennen, voimme menestyä.

Paremmin tekeminen voi tarkoittaa esimerkiksi laadukkaampaa yhteistyötä, mutta yhä useammassa työssä se tarkoittaa myös uuden teknologian ja järjestelmien hallintaa. Parhaimmillaan älykkään teknologian hyödyntäminen voi antaa organisaatioille merkittävän kilpailuedun - ja tehdä samalla työstä huomattavasti sujuvampaa ja jopa merkityksellisempää työntekijöille. Tekoäly, joka on yksi työn murroksen suurista muutosajureista, ei ole mikään ihan uusi juttu. Jo 1970-luvulla Outokummun Tornion-terästehtaalla hyödynnettiin konenäköä laatupoikkeamien tunnistamiseen. Uutta on nyt se, että nämä tekoälyyn pohjautuvat sovellukset tulevat tehtaista toimistoihin. Ne tarjoavat meille supervoimia, jos niin haluamme. 

Kun toimintaympäristö ja työvälineet kehittyvät ja muuttuvat nopeasti, tarvitaan myös uudenlaisia taitoja. Jatkuvan kehittämisen ja oppimisen merkitystä tässä ajassa ei voi kukaan väheksyä. Parhaat yritykset ja tiimit tutkivat aktiivisesti mahdollisuuksia ja omaksuvat uusia työkaluja. 

Uudistuminen ei kuitenkaan ole aivan ongelmatonta. Uudistumisen paine on niin valtava ja töissä niin kiire, että määrätietoinen uuden oppiminen ei aina ole ykkösprioriteetti. Siksi olemme halunneet osaamismuotoilun palvelumme avulla auttaa tiimejä tunnistamaan strategisesti oikeita ja myös henkilökohtaisesti innostavia osaamisia, joita lähdetään kehittämään määrätietoisesti pienten kokeilujen avulla. Autamme työntekijöitä paitsi tunnistamaan oikeita kehityskohteita, myös näkemään erilaisia keinoja oppia ja hahmottamaan omia mahdollisuuksia oppia osana omaa, arkista työntekoa. 

Pääsimme jälleen kehittämään osaamisia asiakkaan kanssa, tällä kertaa Vilnassa, kun Outokummun 18 hengen viestintä-, markkinointi- ja IR-tiimi osallistui osaamismuotoilun työpajaamme osana tiimin strategiatyöskentelyä. Osallistujat kirkastivat omia, henkilökohtaisia urasuunnitelmiaan ja tunnistivat keskustellen sekä Outokummun että viestijän ja markkinoijan työn kannalta keskeisiä osaamisia. 

Samalla kun maailma on täynnä erilaisia asioita, joita pitäisi, kannattaisi, olisi hienoa jos osaisi ja olisi pitänyt jo ottaa haltuun, me uskomme, että paras pohja oppimiselle on tunnistaa juuri sellaisia osaamisia, jotka vievät sekä organisaatiota, että yksilöä oikeaan suuntaan ja lähteä pienin askelin liikkeelle. Ihmisen yksilöllisiä ja ainutlaatuisia urapolkuja tukemalla myös organisaatio voittaa. Ja toisin päin käännettynä - vain strategisesti oikeisiin kyvykkyyksiin keskittymällä työntekijällä on pidemmällä aikavälillä mahdollisuus kasvaa organisaation mukana.

Outokummun workshopin lopputulemana osallistujilla oli jokaisella oma, henkilökohtainen testaussuunnitelmansa, jolla omaa oppimistavoitetta lähdetään toteuttamaan käytännössä. Tiimi käsittelee kokeilujen tuloksia ja oppeja yhdessä reflektoiden. Näin jatkuvan kehittämisen periaatteella oppimisesta tulee arkista, tavoitteellista ja parhaimmillaan tiimin jäsenet voivat tukea toisiaan erilaisten tavoitteiden saavuttamisessa. 

”Oman osaamisen ja ammattitaidon kehittäminen lähtee halusta oppia ja kokeilla uutta – jatkuvasti, osana jokapäiväistä työtä. Digitalisaatio muuttaa työelämää kiihtyvällä vauhdilla, joten aika ajoin on hyvä pysähtyä pohtimaan sitä, vastaako osaamiseni tehtäväni vaatimuksia, onko nykyinen työni juuri sitä mitä haluan tehdä ja mitä haluan tulevaisuudelta”, Outokummun viestintä- ja sijoittajasuhdejohtaja ja tiiminvetäjä Reeta Kaukiainen sanoo. 

“Osaamismuotoilun työpaja tarjosi meille uusia tapoja pohtia työelämää, tiimityötä ja oman ammatillisen osaamisen kehittämistä. Työpajan annin voisi kiteyttää vaikkapa seuraavasti – kokeilkaa rohkeasti ja keskittykää olennaiseen. Kun oma osaaminen, toiveet ja arvomaailma ovat linjassa työn kanssa, kaikki voittavat.”

Lue lisää osaamismuotoilusta täältä tai ota yhteyttä, niin jutellaan lisää osaamisen kehittämisestä sinun yrityksessäsi!

IMG-8454.jpg

Työpäivämuotoilijan vinkki: lopeta huipulla

Mitä voimme oppia Leijonien MM-kullasta ja eurovaaleista?