Nyt on oikea hetki päättää, että syksyllä töitä tehdään toisin

”Maailma pitää taas saada valmiiksi ennen juhannusta”, naureskelee lähes jokainen suomalainen tällä hetkellä. Naureskelun taakse kätkeytyy useimman kohdalla valtava kiire, liian pitkiksi venyvät työpäivät ja ahdistava tunne siitä, että puolet asioista jää kuitenkin tekemättä.

Jos nämä tunteet ovat väliaikainen ja kausiluonteinen ilmiö, ei mitään hätää. Useimmat työt ovat sellaisia, että tietyt projektivaiheet tai sesongit aiheuttavat kokemuksia hallinnan tunteen puuttumisesta. 

Valitettavan usein törmää kuitenkin siihen, että työ valuu työyhteisöissä jatkuvasti yli äyräiden. Työnteko tuntuu ehkä tehottomalta, vaikka koko ajan juostaan. Työajat eivät ehkä pysy hallinnassa, koska päivät ovat täynnä palavereita ja muut työt jäävät tehtäväksi ilta-aikaan. Työyhteisön toiminnassa nähdään ehkä ongelmia, mutta ne tuntuvat liian vaikeilta ratkottaviksi tai niistä ei päästä yhteisymmärrykseen. 

Jos suurin osa organisaatioista kipuilee näiden samojen ongelmien kanssa, onko meidän vain hyväksyttävä, että tämä on maailman tila? Minun vastaukseni on, että ei missään nimessä. 

Nämä ovat ratkottavissa olevia ongelmia siinä missä muutkin. Toimintakulttuurin muuttaminen jää vain liian usein liiketoimintatavoitteiden jalkoihin. Olemme liian kiireisiä vaihtaaksemme kärrymme neliskanttiset renkaat pyöreisiin.  

Nyt, lomakauden alla, on hyvä hetki päättää, että asiat muuttuvat. Nyt, kun syksyn kalenteri ei ole vielä täynnä, on oikea aika varata kalenteriin aikaa asioiden muuttamiseen. Asiat eivät nimittäin muutu toivomalla tai odottamalla. Ne muuttuvat siten, että muutokselle priorisoidaan aikaa ja voimavaroja, ja siten, että uskalletaan kokeilla asioiden tekemistä aivan uudella tavalla. 

Työpäivämuotoilu on prosessi, joka auttaa työyhteisöä uudistumaan löytämällä ja ottamalla käyttöön tulevaisuuden työelämään sopivia työtapoja. Työpäivämuotoilun tavoitteena on haastaa totuttuja ajattelutapoja ja työkulttuuria sekä kehittää tiimeille ja työyhteisöille innovatiivisia työpäiväkäytäntöjä. Teemme työntekijöistä itsestään oman työnsä muotoilijoita.

Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Muotoilemalla parempia yönia

Työpäivämuotoilijan vinkki: lopeta huipulla