Johtaja ei ole toisten yläpuolella vaan palveluammatissa

Johtajaksi nimitetty kuvittelee usein, että on noussut toisten yläpuolelle, vaikka pitäisi kokea päinvastoin. Näin on otsikoitu Helsingin Sanomien artikkeli, jossa haastatellaan emeritusprofessori ja dosentti Pauli Juutia.

Tunnistan tämän ilmiön ja siitä juontavia toimintamalleja oikein hyvin. On esimerkiksi niitä johtajia, joilla tämä uusi asema näyttäytyy pomottamisena tai kyttäilynä. Ja on niitä johtajia, jotka ajattelevat, että heillä on nyt oltava oikeat vastaukset kaikkeen.

”Esimiehen pitää muistaa, että hän on palveluammatissa. Hän tekee töitä toisten eteen ja organisoi muiden onnistumisia, ja vastaa siitä, että näitä onnistumisia tulee mahdollisimman paljon”, Juuti sanoo haastattelussa.

Miten yksinkertainen, mutta vaikuttava ajatus. Mitä jos jokainen johtaja suunnittelisi päivän agendansa sen mukaan, miten parhaiten auttaa tiimiläisiä onnistumaan työssään? Jos kohtaamisten taustalla olisikin tavoite ymmärtää, millaista tukea tiimiläinen tarvitsee? 

Ymmärrystä nimittäin tarvitaan runsain mitoin silloin, jos johtaminen on palvelemista. Voidakseen tarjota oikeanlaista tukea, johtajan on ymmärrettävä tiimiläisten yksilöllisiä tuen tarpeita, vahvuuksia, kehityskohtia, elämäntilanteita jne. Yksi tarvitsee rohkaisua vahvuuksiensa esiintuomiseen, toinen tukea tiettyjen osaamisten kehittämisessä ja kolmas apua työn ja vapaa-ajan rajojen selkeyttämisessä. 

Yksilöllisten tarpeiden ymmärtäminen ei aina ole helppoa, koska ihmiset eivät välttämättä osaa itse sanoittaa tarpeitaan. Johtajalta vaaditaan kykyä tunnistaa myös pinnan alla muhivia, sanoittamattomia tarpeita. Ne saattavat näkyä tummina silmänaluksina, epävarmana käytöksenä, vihamielisyytenä, arkuutena tai monena muuna heikkona signaalina, joiden takana on jotain suurempaa. 

Näiden tarpeiden ymmärtämiseen muotoiluajattelu tarjoaa oivalliset välineet. Samaan tapaan kuin palvelumuotoilussa tunnistetaan asiakkaiden sanoittamattomiakin tarpeita, johtamismuotoilussa tutkitaan henkilöstön yksilöllisiä tarpeita, jotta johtaminen olisi mahdollisimman tuloksellista ja vaikuttavaa. 

Elinikäinen oppiminen ei ole vain koulutuskysymys

Muotoilemalla parempia yönia