Johtaja itseohjautuvuuden ajassa: johdatko sinä itseäsi?

“Haluaisimme mennä hieman itseohjautuvampaan suuntaan, mutta vastuun ottaminen itsestä ja omasta työstä on meidän työntekijöille iso muutos ja vielä vähän uutta”, johtaja huokaa hieman alistunein äänenpainoin. Olemme kuulleet nämä sanat usean johtajan suusta ja tottahan se on - monet meistä ovat työskennelleet jopa vuosikymmeniä organisaatioissa, joissa omaan ajatteluun ei ole suoranaisesti kannustettu. Aiempaa itsenäisempi työote ja päätöksenteko voi olla iso muutos työntekijälle, joka on tottunut toisenlaiseen toimintaan.

Mutta mikä on johtajan oma kyvykkyys johtaa omaa työtään?

Moni johtaja tuskailee aivan täyteen ammutun kalenterin kanssa, töitä tehdään säännöllisesti iltaisin, päätöksenteko on hidasta ja moni nipistää työaikaa toistuvasti vuorokauden tärkeimmistä tunneista - omista yöunista.

Valitettavasti johtajat eivät aina ymmärrä oman esimerkkinsä voimaa. Kun johtaja itse lähettelee viestejä ilta-aikaan tai vastaa niihin omalta lomaltaan, millaisen viestin hän lähettää organisaatioon? Ainakin se kertoo, että palautuminen ei ole johtajan prioriteetti (usein saman voi yleistää koskemaan myös perhettä, omaa hyvinvointia jne.).

Jos organisaatiolta edellytetään itseohjautuvuutta, on johtajan ensin hyvä kääntää katse omaan napaan. Kiireen keskellä pysähtyminen on kuitenkin vaikeaa, ja univajeisilla aivoilla kiirekierteen katkaisu ja vaihtoehtojen näkeminen vaikeaa.

Mutta aivan yhtä lailla kuin olemme rakentaneet organisaatioita, joiden kulttuurinen dna rakentuu aimo annoksesta palaverisumaa ja rajattomista työpäivistä, voimme dekoodata kulttuurin uusiksi. Jos luovuus, laadukas yhteistyö ja kompleksisten ongelmien ratkaisu ovat organisaatiolle tärkeitä asioita, täytyy myös johtajan miettiä myös omaa työtään, esimerkkiään ja palautumistaan, sillä ne kaikki vaikuttavat suoraan siihen, miten muu organisaatio tekee työtä.

Muutoksen tekeminen ei ole helppoa, mutta olisi äärimmäisen tärkeää, että juuri johtajilla olisi asenne, jota me kutsumme muotoilijan mindsetiksi; usko ja taidot muuttaa nykytilaa yksi päivä ja teko kerrallaan. Pienelläkin muutoksella voi olla iso kerrannaisvaikutus organisaatioon. Organisaation toimintatavan muutos vaatii nimittäin tuekseen johdon esimerkin, tuen ja oman sitoutumisen.

Jos kaipaat uutta näkökulmaa esimiestyön kehittämiseen, niin ota yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää!

Työntekijäkokemuksen kehittämiseen tarvitaan uusia välineitä