Työntekijäymmärryksellä kiinni työuupumuksen ytimeen

“Tiedän, että meidän yrityksen tilanne ei ole tällä alalla mitenkään poikkeuksellisen huono, mutta en silti halua ajatella, että meidän ala nyt vaan on tällainen.” 

Näin totesi erään asiakasyrityksemme toimitusjohtaja ottaessaan meihin yhteyttä ja jakaessaan huolensa organisaatiossa ilmenneistä työuupumustapauksista. 

Jokainen uupumustapaus on kovaääninen hälytysmerkki, johon organisaation johdon on välittömästi reagoitava. Edellä lainattu toimitusjohtaja osoittaakin esimerkillisesti sen, miten työuupumustapauksiin tulee suhtautua: ne eivät ole missään olosuhteissa hyväksyttäviä.

Työuupumuksen taustalla rakenteet – ei uupunut itse

Tapausten taustalla vaikuttaa mitä todennäköisemmin laajempi työn rakenteellinen ongelma, joka vaatii nopeita, oikeita ja vaikuttavia toimenpiteitä. Hyvä uutinen on se, että vaikka esihenkilö tai johto saattaa kokea itsensä neuvottomaksi uupuneen työntekijän rinnalla, ratkaisujakin on löydettävissä.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö organisaatioissa, joissa uupumusasteista väsymystä ilmenee, olisi jo kokeiltu eri keinoja tilanteen korjaamiseksi. Valitettavan usein ratkaisuksi rakenteellisiin ongelmiin tarjotaan kuitenkin yksilötason toimenpiteitä; työn tauotusta, parempaa itsensä johtamista, luentoja ja joissain tapauksissa lyhytterapiaa. Näillekin on paikkansa, mutta organisaatiossa pitäisi pysähtyä ennen kaikkea tarkastelemaan työn resurssointia, johtamista, rooleja ja muuta työn organisointia sekä työyhteisön vuorovaikutusta. 

Miten olennaisiin asioihin sitten pääsee käsiksi, etenkin kun useimmat työtyytyväisyyskyselyt eivät näitä yhteisötason ilmiöitä tavoita? Me lähestymme tätä haastetta muotoilun keinoin.

Laadullisilla menetelmillä kiinni syihin ja ratkaisuihin

Työkaluna ymmärryksen lisäämisessä toimivat syvähaastattelut, joiden avulla ymmärretään työntekijöiden kokemuksia. Pienehkössä työyhteisössä jo muutama haastattelu riittää pintauttamaan keskeiset teemat, joista työyhteisön jäsenet puhuvat ja joita he pitävät merkityksellisinä. 

Tämän arvokkaan datan pohjalta päästään kiinni keskeisiin kipukohtiin, ja ratkaisujenkin löytäminen on helpompaa. Yhtä lailla haastatteluissa nousee aina esiin myös työyhteisön voimavaroja, joiden varaan kehitystä on hyvä pohjata. 

Kuten moneen muuhunkin henkilöstöprosessiin, myös työuupumustapauksiin voidaan asennoitua muotoiluhaasteena. Työntekijäymmärrykseen pohjaten löydetään ongelmien juurisyy, ja sitä kautta myös oikeat, vaikuttavat toimenpiteet. 

Haluatko lisätä työntekijäymmärrystäsi esimerkiksi työuupumukseen liittyen? Ota yhteyttä meihin ja jutellaan lisää!

Inhimillisesti kestävä kasvu – onko se mahdollista?

Mitä jos organisaatiosi tärkein hyvinvointiteko olisikin oppimisen tukeminen?