Miten työntekijäkokemusta kehitetään datan avulla -webinaari 28.10.

Jos saisit kysyä henkilöstöltä yhden asian, mikä se olisi? Ja ennen kaikkea, miten asian selvittäisit? 

Viime viikon webinaarissa pohdimme esimerkiksi tätä kysymystä vieraamme, design-antropologi, FT, Anna Haverisen kanssa, kun aiheena oli työntekijäkokemuksen kehittäminen datan avulla. 

Monitasoisten ilmiöiden, kuten työn mielekkyyden, selvittämisessä juuri kysymisen tapa ratkaisee. Kun halutaan tietää “miksi”, ovat laadulliset tutkimusmenetelmät paikallaan. Juttelimme Annan kanssa muun muassa siitä, miksi määrälliset menetelmät eivät riitä, mitä data on ja miten sitä voi kerätä, onko aikapanostus laadullisiin menetelmiin tuoton väärti sekä miten työntekijäkokemusta tulisi mitata. 

Laadullisten menetelmien merkitys lähtee tutkimuksen kohteen luonteesta ja siitä, miten valittu menetelmä antaa luotettavinta tietoa. Kun tutkitaan kokemuksia, tutkitaan monimutkaisia ja kokonaisvaltaisia asioita, jotka pääsevät oikeuksiinsa usein puheen kautta. Siksi yksistään määrällinen tutkimus harvoin riittää. 

Dataa taas ovat numeroiden lisäksi esimerkiksi kuvat ja tekstit. Dataa voi kerätä niin havainnoimalla, keskustelemalla kuin kysymällä. Laadukas data on avain kompleksisten haasteiden selättämiseen. Täsmälliset ongelmat eivät ratkea ilman täsmällistä dataa!

Työntekijäkokemuksen mittareiden tulisi olla johdon agendalla, mutta samalla halutaan seurata keskiarvoja. Pulssikysely paljastaa, missä mennään, mutta ei paljasta pinnan alta mitään suurempaa. Laadullisten ja määrällisten menetelmien yhdistäminen onkin pelkästään hyvästä, kun halutaan saada kattava kuvaus kehittämishaasteesta.

Webinaarin lopuksi annoimme vastauksia yleisiin myytteihin, joihin törmää datan keräämisessä: 

1. "Väärin tutkittu." — Tämän kuulee yleensä, kun tulokset eivät miellytä.
2. "Tehdään kysely!" — Ihana kiljahdus, jonka taustalla on ajatus, että voidaan ja halutaan tehdä asialle jotain.
3." Me tunnetaan meidän työntekijät aika hyvin." — Usein näin ei ole, vaikka niin uskotaan. Aina voida tuntea paremmin!
4. "Me ollaan jo tutkittu. "— Ei saisi olla syy tekemättä uudelleen asioista.

Kiitos vierailusta, Anna!

Oppiminen ja uteliaisuus -webinaari 22.11.

Pakkomielle lukuihin tyhmentää organisaatioita