Yhdenvertaisemman työelämän puolesta

Kuva Unsplash

Kesäkuussa vietetään Pride-kuukautta ympäri maailmaa. Pride on liike, joka puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhtäläisiä oikeuksia. Pride-liikkeen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt voivat olla ylpeitä niin sukupuoli-identiteetistään kuin seksuaalisesta suuntautumisestaan. 

Työntekijäkokemuksen HPEX-mallissa yksi työn merkityksellisyyttä edistävä tekijä on inkluusio eli työntekijän kokemus siitä, että hän kuuluu yhteisöön ja että yhteisö hyväksyy hänet ja arvostaa ihmisten erilaisuutta. Ihmisten koko potentiaalin hyödyntämisellä sekä moninaisuudella on merkitystä yritysten tuottavuudelle, innovaatioille sekä ongelmanratkaisukyvylle. Moninaisuuden mahdollistaminen on kuitenkin ennen kaikkea ihmisoikeuskysymys. 

Seksuaalivähemmistöjen historia nykypäivään asti on täynnä väkivaltaa, sortoa ja syrjintää. Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien merkittävät muutokset sijoittuvat vasta melko lähihistoriaan: Homoseksuaalisuus on dekriminalisoitu vuonna 1971, ja naisten ja miesten homoseksuaalisuus poistettiin sairausluokituksesta vasta vuonna 1981. Vuonna 2015 astui voimaan uudistunut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki, ja vuonna 2017 toteutui tasa-arvoinen avioliittolaki. 

Vuonna 2022 Suomi sijoittui 12. eurooppalaisessa sateenkaarioikeuksien vertailussa. Sijoituksemme on laskenut vuosittain johtuen erityisesti paikallaan junnaavasta translaista: Suomi vaatii sukupuoltaan korjaavalta strelisaatiota, mikä on räikeä ihmisoikeusrikkomus. Paljon työtä on vielä edessä, ja lakimuutoksilla saadaan parannettua merkittävästi yksilöiden asemaa. Lait vaikuttavat kuitenkin myös asenteisiin ja vähemmistöihin suhtautumiseen huomaamattamme. Nämä asenteet seuraavat meitä tietysti myös työpaikalle.

Priden merkitys

Viime viikkoina sosiaalisen median alustoilla ja uutisissa on noussut esiin tapauksia ja ihmisten kokemuksia siitä, kuinka arkipäiväistä on kohdata vähemmistönä työelämässä syrjintää. Ihmiset ovat kertoneet, kuinka eivät työpaikallaan uskalla olla täysin omia itsejään tai joutuvat puolustamaan ja selittämään omaa seksuaali-identiteettiään jatkuvasti. Osa puhuu puolisosta, kun ei rohkene ilmaisemaan puolison olevan samaa sukupuolta. Näissä työpaikkojen kahvihuonekeskusteluissa joulun vietosta ja kesälomasuunnitelmista jotkut joutuvat pienentämään itseään ja vaikenemaan. 

Turvallisemman tilan luomisessa keskeinen rooli on niillä, jotka eivät ole marginaalissa vähemmistönä. Työyhteisö, jonne ihminen saa tulla kokonaisena itsenään, on terveempi,  yhteenkuuluvampi ja täten tuottavampikin. 

Syrjinnän ja sorron historiasta huolimatta Pride-kulkue haluaa ilon ja riemun kautta juhlistaa sitä, mitä ihminen kaikessa moninaisuudessaan on. Sateenkaarilipun värit symboloivat elämää, voimaa, aurinkoa, luontoa, harmoniaa ja yhteishenkeä — asioita, joita vähemmistöihin kuulumattomienkin on syytä juhlistaa ja asioita, jotka meidän kaikkien tulisi muistaa. Useimpina päivinä vähemmistön edustajien tunne kuulumattomuudesta ja yksinäisyydestäkin on kaukana ilosta, mikä korostaa ympäri vuoden tehtävän tasa-arvotyön merkitystä.

Miten voi osallistua mukaan?

Ympäri Suomea järjestetään kuluvan kuukauden aikana lukuisia Pride-tapahtumia. Helsingissä kuukausi huipentuu Helsinki Prideen ja Pride-kulkueeseen 2.7. Me ollaan menossa sinne, toivottavasti nähdään siellä! 

Priden edistämän ajatuksen tulisi toteutua vuoden jokaisena päivänä työpaikoilla käytännön tekoina. Kyse on ihmisoikeuksista, arvoista ja joukkoon ottamisesta— siitä, että jokainen on arvokas sellaisena kuin on. 

Me uskomme työelämään, jossa olennaista on ihmisten kokemusten näkyväksi tekeminen ja konkreettiset teot, joilla tehdään tilaa myös vähemmistöille. Tämän eteen haluamme tehdä töitä, ja muotoiluajattelu tarjoaa siihen erinomaisia välineitä. Jos aihe kiinnostaa, ota yhteyttä ja kerromme mielellämme lisää!

Mitä johtaja voi oppia tubettajilta?

Tunnejäljet rakentavat työntekijäkokemusta