Työntekijäymmärrystä ja palvelevaa esimiestyötä Limingassa

Työntekijäymmärrystä ja palvelevaa esimiestyötä Limingassa

Palvellen on Limingan kunnan palvelevan johtamisen työkulttuurin kehittämishanke. Yhteistyössä Workday Designersin kanssa toteutettavan palvelumuotoiluprosessin ytimessä on työntekijäymmärryksen kerryttäminen sekä uusien sisäisten palveluiden kehittäminen tunnistettujen tarpeiden pohjalta. Juttelimme hankepäällikkö Laura Kelhän kanssa siitä miten projekti on lähtenyt käyntiin.  

Laura kehittää kunnallispalveluja Limingassa hankeasiantuntijana ja palvelumuotoilijana. Palvellen-hankkeen muotoiluprosessi käynnistettiin haastattelemalla sata kunnan työntekijää. Osan haastatteluista toteuttivat kunnan esimiehet, jotka myös kehittävät Workday Designersin johdolla omaa esimiestyötään muotoilun menetelmin.

Esimiesten työpajassa pyrittiin sanoittamaan työntekijöiden haastatteluissa esiin nousseita tarpeita ja lähdettiin kehittämään niihin ratkaisuja sekä kokeiluja. Laura kertoo, että hankkeessa ollaan tällä hetkellä kehitysvaiheessa. Kokeilujen pohjalta kehitettyjen palveluiden implementointi työntekijöiden arkeen käynnistyy myöhemmin.

Esimiehille on myös avattu koko kunnan laajuisesta haastatteluaineistosta nousseet alustavat löydökset. Seuraavaksi tarkoituksena on osallistaa työntekijät priorisoimaan aineistosta tärkeimmät tarpeet ja kehittämiskohteet ja lähteä sitten miettimään niihin ratkaisuja. Myös työsuojeluvaltuutetut tullaan haastattelemaan. Hyödyntämällä työsuojelupuolen osaamista ja kokemusta kehittämistarpeiden priorisoinnissa voidaan haastatteluaineistoa Lauran mukaan validoida vielä entisestään.

Kysyttäessä fiiliksiä yhteistyöstä Workday Designersin kanssa Laura toteaa, että hänellä on vain kehuttavaa. Lauran mukaan yhteistyötä on sävyttänyt alusta asti tunne, että hanke on yhteinen, osapuolille tärkeä ja että sitä tehdään yhdessä. Laura kiittelee erityisesti onnistunutta henkilökemiaa sekä yhteistyön jouhevuutta: “Vähän niin kuin olisi kaverille soittanut.”

Laura kuvaa haastatteluissa nousseita tarpeita pääasiallisesti maltillisiksi, arkipäiväisiksi asioiksi, joista monet ovat helposti ratkaistavissa. Osa projektissa nousseista kehityskohteista oli laajempia toimintakulttuurin tai organisaatioilmapiirin liittyviä seikkoja, joita lähdetään ratkomaan suunnitelmallisesti pidemmällä tähtäimellä. Työntekijät ovat olleet Lauran mukaan tyytyväisiä siihen, että ovat päässeet vaikuttamaan omaan työhönsä. Myös esimiehiltä on tullut hyvää palautetta projektin tiimoilta. 

Lauran kokemuksessa asiakastyöstä tuttu palvelumuotoiluajattelu on erinomainen työkalu myös organisaation sisäiseen, henkilöstölähtöiseen kehittämiseen. Hän toivoo, että yhteistyö Workday Designersin kanssa toimisi katalyyttina laajemmalle toimintakulttuurin muutokselle Limingan kunnassa.

Kiitokset Lauralle, Limingalle ja kaikille Palvellen-hankkeen osallistujille!

Unimuotoilulla työhyvinvointia ja työn tuottavuutta

Unimuotoilulla työhyvinvointia ja työn tuottavuutta

Jättiläisen kehityskeskustelu - Case S-ryhmä

Jättiläisen kehityskeskustelu - Case S-ryhmä