Unimuotoilulla työhyvinvointia ja työn tuottavuutta

Unimuotoilulla työhyvinvointia ja työn tuottavuutta

Unen määrän väheneminen ja erilaiset lisääntyneet uniongelmat näkyvät myös työssä. Karelian ja Savonian ammattikorkeakoulujen, Lieksan ja Joensuun kaupunkien sekä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toteuttama Sleep well work Well -hanke (2019–2021) lähti tarpeesta tuoda työpaikoille työkaluja uniongelmien ennaltaehkäisyyn sekä tuen tarjoamiseen jo varhaisessa vaiheessa. Workday Designers toi hankkeeseen muotoiluprosessin sekä muotoilun menetelmiä uniterveyden edistämiseen, eli työvälineitä esihenkilöille ja työyhteisöille sekä työntekijöille itselleen. 

Hankkeen projektipäällikkö Päivi Franssila sanoo, että hankkeen taustalla on tutkittu tieto unettomuuden lisääntymisestä Suomessa ja toisaalta tieto univajeen epäsuotuisista vaikutuksista työkykyyn ja terveyteen. Tavoitteena hankkeessa oli tuottaa uusia ratkaisuja, toimintamalleja ja käytäntöjä uniterveyden parantamiseksi sekä vahvistaa tietoisuutta uniterveyden merkityksestä työhyvinvoinnille ja työn tuottavuudelle. 

Muotoiluajattelusta työvälineitä uniterveyden edistämiseen

Hankkeen tutkimusprofessori, neurologian dosentti Markku Partinen kertoo, että hankkeen aikana unettomuus ja unilääkkeiden käyttö vähenivät, vaikka samaan aikaan uniongelmat ovat koronapandemian aikana yleisesti lisääntyneet. “Ties kuinka paljon unettomuus olisi vähentynyt ilman pandemiaa, mutta tällaisenakin tulos on merkittävä”, Partinen sanoi hankkeen loppuseminaarissa.

Workday Designersin kehittämät menetelmät sekä muotoiluajatteluun pohjautuvat valmennukset toivat haluttua tulosta. “Hankkeen aikana todettiin, että muotoiluajattelua voidaan hyödyntää työyhteisöjen uniterveyden edistämisessä”, Franssila toteaa. 

“Työntekijöiden valmennuksissa kävi ilmi, että työntekijät ovat valmiita puhumaan ongelmistaan, mutta erilaiset työhön liittyvät järjestelyt koettiin vaikeiksi silloinkin, kun niillä uskottiin olevan vaikutusta uniterveyteen”, työntekijöiden valmennuksia toteuttanut työpäivämuotoilija Aku Varamäki Workday Designersista kertoo havainnoistaan.

“Organisaatiotasolla haasteita toi esihenkilöiden arasteleva ote uniasioiden puheeksi ottamiseen. Hankkeessa positiivista oli se, että muotoilun maailmasta ammentavat, Workday Designersin kehittämät menetelmät madalsivat esihenkilöiden kynnystä ottaa uniasiat puheeksi työntekijöiden kanssa. Erityistä kiitosta esihenkilöiltä tuli siitä, että työkalut tarjosivat konkreettista apua uniterveyden edistämiseen omassa organisaatiossa”, Varamäki iloitsee.

Esihenkilöillä onkin keskeinen rooli uniterveyden edistämisessä. Heillä tulee olla työkaluja puheeksi ottamiseen ja asian ratkomiseen. Avainasemassa on kuitenkin luonnollisesti työntekijä itse, jolla yleensä itsellään on ajatuksia ratkaisuista ja toisaalta kokemuksia siitä, mikä ei ainakaan toimi. Esihenkilön ja työyhteisön rooli on kuitenkin ratkaisevassa asemassa silloin, kun unettomuuden taustalla on esimerkiksi työperäinen stressi tai työajoista aiheutuvat uniongelmat. Tällöin yksilön keinot pureutua ongelmiin yleensä loppuvat, ja tarvitaan koko työyhteisön tukea.

Koko työyhteisön uniin kannattaa panostaa – työkyky kärsii jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen

“Tutkitusti tiedetään, että uni on keskeisessä roolissa työssä ja sitä voisi pitää jopa tulevaisuuden työelämän supervoimana. Työn muuttuessa pystymme hyödyntämään teknologiaa yhä useammissa rutiinitehtävissä, mutta työssä korostuvat inhimilliset kyvykkyydet, kuten empatia ja tunnetaidot yleensäkin, luovuus, monimutkaisten ongelmien ratkaisu ja yhteistyötaidot. Nämä ovat juuri niitä samoja taitoja, jotka heikkenevät jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. Siksi uniterveyden edistäminen on tärkeä osa työkykyjohtamisen kokonaisuutta ja hyvään uneen kannattaa panostaa jo reilusti ennen uniongelmien kehittymistä”, Varamäki muistuttaa.

Kiinnostaako teitä oman organisaation ja henkilöstön uniterveyden edistäminen? Workday Designers tekee unimuotoilua työkykyjohtamisen palveluna. Meillä on valmiita työkaluja esihenkilöille ja työntekijöille, joiden avulla koko organisaation uniterveyttä voidaan lähteä edistämään. Kerromme näistä mielellämme lisää!

Hankkeesta lisää: https://sleepandwork.karelia.fi/ 

Johtamismuotoilusta tukea etätyöhön

Johtamismuotoilusta tukea etätyöhön

Työntekijäymmärrystä ja palvelevaa esimiestyötä Limingassa

Työntekijäymmärrystä ja palvelevaa esimiestyötä Limingassa