Johtamismuotoilusta tukea etätyöhön

Johtamismuotoilusta tukea etätyöhön

Kun vuosi sitten siirryimme kotiin tekemään töitä, emme osanneet ajatella, että se olisi pysyvämpi muutos emmekä välttämättä palaisi enää totuttuun tapaan tehdä töitä.

Nyt reilu vuosi pandemia-aikaa eläneenä näemme, että etätyö on tullut jäädäkseen. Etä- ja läsnätyöhön eli hybridityöhön siirtyminen ja siinä onnistuminen vaatii tietysti muutosta myös johtamiseen ja työn tekemisen käytänteisiin. Johtaminen korostuu, kun työskennellään etänä ja tarvitaan uusia näkökulmia oman toiminnan kehittämiseen. Workday Designersin Johtamismuotoilu™ tarjoaa välineitä oman organisaation ja tiimin kannalta parhaiden esihenkilötyön käytänteiden kehittämiseen. Valmennus on syväsukellus palvelevaan johtamiseen ja johtamisen kehittämiseen palvelumuotoiluin keinoin.

”Kun emme näe toisiamme toimistolla, on tärkeää pitää säännöllistä yhteyttä yllä. Valmentava johtaminen nousee entistäkin tärkeämmäksi.” Päivi Piispa, DNA

DNA:n Päivi Piispa, Head of Customer Value Management and Online, osallistui Workday Designersin johtamismuotoilun verkkovalmennukseen keväällä 2021. Hän sanoo, että valmentava johtaminen ja palvelumuotoilu nousevat entistä tärkeämmäksi online-ympäristössä, jossa nähdään ihmiset pääosin videon välityksellä eikä nähdä ilmeitä ja eleitä niin helposti. “Ihmiskeskeisyys nousee entistä tärkeämmäksi ja on pidettävä huolta siitä, että työntekijäkokemus on hyvä”, hän jatkaa.

Muotoilu tarjoaa ihmis- ja käyttäjäkeskeisen lähestymistavan kehittää johtamista. Valmennus tarjoaa erityisesti palvelevan johtamisen näkökulmia ja välineitä, jossa työntekijän tarpeet ja johtamisen toimenpiteiden vaikuttavuus nostetaan ykkösasiaksi.

Hybridityö asettaa myös työntekijäkokemuksen ja sen kehittämisen uuteen valoon. Piispa kertoo, että hänen oma johtamistyylinsä on ihmislähtöinen ja DNA:lla halutaan olla erityisesti valmentavan johtamisen edelläkävijä, joten johtamismuotoilun valmennus sopii hyvin heidän kulttuuriinsa.

“Palvelumuotoilun soveltaminen johtamiseen kuulosti todella hyvältä ja osuu myös omaan johtamisfilosofiaani hyvin. Suhtaudun johtamiseen palveluammattina. Minulle on luontevaa, että työntekijäkokemus on pääosassa ja mahdollistan tiimille hyvät edellytykset tehdä töitä.”, Piispa jatkaa.

Monimutkaistuvassa ympäristössä tarvitsemme empaattista ymmärrystä, jotta johtamisessa keskitymme oikeiden asioiden kehittämiseen ja ratkomiseen. Muotoiluprosessi auttaa tutkimaan asioiden juurisyitä. Piispan mukaan johtamismuotoilu auttaakin käyttämään enemmän aikaa asioiden selvittämiseen ja läpikäymiseen ilman etukäteen pohdittua ratkaisuaihioita. Hän kokee, että valmennus tukee osaamista tuoda ratkaisumahdollisuuksia laajemmaltakin, ei miettien ratkaisua etukäteen, vaan käyttäen enemmän aikaa siihen, että eri vaihtoehtoja löytyy.

”Johtamismuotoilu tarjoaa käytännöllisiä välineitä ja erityisesti prosessin, mitä voi soveltaa tiimin kanssa työskennellessä ja joka ei rajoitu vain valmennukseen. Tuli hyvä käsitys siitä, minkälaisen prosessin kautta palvelumuotoilua voi tässä kontekstissa tehdä.”

DNA:n organisaatiomuutoksen yhteydessä joulukuussa Piispa sai uuden tiimin, josta osa oli hänelle ihan uusia, eikä etäilyn vuoksi ollut heitä aiemmin tavannut. Workday Designersin valmennus auttoi löytämään keinoja muun muassa tiimin tutustumiseen. “Kurssin tarjoamien välineiden avulla pystyimme keskustelemaan tiimin jäsenille tärkeistä asioista. Toki keskustelua käydään paljon muutenkin, mutta hirveän helpostihan se menee arjen akuutteihin juttuihin, eikä sitten välttämättä päästä kiinni työn imuun ja muihin isompiin motivaatiotekijöihin”, kommentoi Piispa.

”Valmennus ei ole passiivista kuuntelua vaan aktiivista tekemistä.”

Piispa haluaa rohkaista lähtemään mukaan valmennukseen, jos tämän tyyppinen ajattelu kiinnostaa. Hän kokee, että parhaan hyödyn kurssista saa, kun varaa aikaa tekemiselle, keskustelulle ja ajattelulle. “Valmennuksessa pääse itse tekemään, soveltamaan ja kokeilemaan erittäin ammattitaitoisten ja taitavien valmentajien ohjauksessa. Minua kiinnosti ymmärtää, miten palvelumuotoilu toimii johtamisen kontekstissa, ja sen valmennus minulle tarjosi”, Piispa summaa.

Jos sinua kiinnostaa laajentaa osaamistasi palvelevaan johtamiseen ja saada ymmärrystä, miten johtamista voi kehittää palvelumuotoilun keinoin, ota meihin yhteyttä tai tutustu palveluumme ja ilmoittaudu mukaan www.johtamismuotoilu.com.

Parempaa työntekijäkokemusta muotoilun keinoin - Case Kodan

Parempaa työntekijäkokemusta muotoilun keinoin - Case Kodan

Unimuotoilulla työhyvinvointia ja työn tuottavuutta

Unimuotoilulla työhyvinvointia ja työn tuottavuutta