Täsmätyökykyisistä voimaa Lapin yrityksiin

Täsmätyökykyisistä voimaa Lapin yrityksiin

Osaajapulasta on tullut merkittävin kasvun este koko Suomessa. Lapissa erityisesti palveluala kärsii työvoimapulasta niin sesonki- kuin vakituistenkin työntekijöiden osalta. Osaajapulaan ei ole näkyvissä helpotusta, mikä ajaa työnantajat tekemään entistä enemmän töitä osaajien houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi. 

Yksi ratkaisu osaajapulaan on täsmätyökykyisten rekrytointi, ja pääsimmekin työskentelemään aiheen parissa kesällä 2023 Lapin ELY-keskuksen Hyvä työpaikka Lapissa -hankkeen kautta. Workday Designers toimi palveluntuottajana yhdessä työllisyysasiantuntija Pauli Leinosen kanssa. 

Aihe on valtavan tärkeä, sillä joidenkin arvioiden mukaan Suomessa on jopa 60 000 täsmätyökykyistä, joilla on työhaluja. Kyseessä onkin paha kohtaanto-ongelma, joka tuntuu yrityksissä ympäri maan.

Täsmätyökykyisen rekrytointi vaatii yleensä myös työn muotoilua, millä tarkoitetaan muutosta työn organisoinnissa. Tällöin yrityksen työtehtäviä räätälöidään ja palastellaan uudelleen, jotta hakijapoolin kasvattaminen onnistuu. Tässä hankkeessa tarkoituksena olikin tarjota välineitä sekä täsmätyökykyisen rekrytointiin että työn muotoiluun. 

Yrittäjiä ymmärtämällä liikkeelle

Aloitimme projektin haastattelemalla lappilaisia yrittäjiä ja yritysten edustajia. Halusimme ymmärtää, millaisia rekrytoinnin esteitä heillä tällä hetkellä on yrityksessään sekä millaisia ajatuksia ja huolia heillä on erityisesti täsmätyökykyisen rekrytoinnista. Kysymyksiä herätti niin arjen johtaminen kuin esimerkiksi taloudelliset tuet, joihin työnantajat ovat oikeutettuja työllistäessään täsmätyökykyistä. 

Haastattelujen myötä pääsimme kuulemaan eri toimialojen yrittäjien arjesta sekä pohtimaan yhdessä, millaisia mahdollisuuksia yrityksellä olisi rekrytä täsmätyökykyinen ja esimerkiksi miten työtehtäviä voisi räätälöidä, jotta hakijajoukko olisi moninaisempi. Haastattelut toimivat pohjana Paulin vetämälle yrittäjien yhteiselle valmennukselle. Lisäksi yrittäjät saivat halutessaan yrityskohtaista sparrausta Paulilta.

Projektin myötä syntyi hyvin konkreettinen opas, jossa yrittäjä johdatellaan jokaisen rekrytointipolun vaiheen läpi aina työn muotoilusta työkykyjohtamiseen. Kokoamamme opas antaa yleisestikin apua monimuotoisempaan rekrytointiin, ja se on yrityslähtöinen lopputulos yhteistyöstämme Lapin alueen yrittäjien kanssa. 

Uusi mahdollisuus sekä työnantajalle että työntekijälle

Aihe sai erittäin hyvän vastaanoton yrittäjien keskuudessa, ja valmennuksemme koettiin herättelevänä ja silmiä avaavana. Usein tarkastelemme asioita tuttujen linssien kautta, jolloin työn muotoilu haastaa tapaamme hahmottaa, mitkä ovat esimerkiksi työtehtävän kannalta minimivaatimuksia. Myös ennakkoluulot estävät monesti työllistämistä, kun ymmärrys täsmätyöntekijöiden moninaisesta joukosta on vähäinen. 

Valmennuksen myötä osallistuneet yrittäjät kokivat, että täsmätyökykyisen rekrytointi olisi mahdollista, työn muotoilua voisi hyödyntää rekrytoinnissa, tieto täsmätyökykyisen rekrytoinnista vahvistui sekä osaaminen rekrytoinnista yleensä lisääntyi. Myös palveluntilaaja oli lopputulokseen tyytyväinen:

“Palvelun myötä kehitimme lappilaisten yritysten rekrytointiosaamista työn muotoilun antamilla mahdollisuuksilla. Workday Designersin vahva ammattitaito yhdistettynä palavaan haluun tehdä työpaikoista parempia edesauttoi palvelun onnistumista. Jatkokehittämistä kaivataan edelleen teemojen parissa, mutta palvelun myötä valmistunut opas on jo oivallinen apu erityisesti yrittäjille,” iloitsee Hyvä työpaikka Lapissa -hankkeen projektipäällikkö Emma Kaisanlahti Lapin ELY-keskukselta.

Opas täsmätyökykyisen rekrytointiin on julkisesti saatavila. Lataa opas täältä!

Pidimme aiheesta myös webinaarin, joka on katsottavissa saman linkin takaa.

Monimuotoisuuden johtaminen - Case Kokkolan kaupunki

Monimuotoisuuden johtaminen - Case Kokkolan kaupunki

Tutkimuksella läpi mediassa - case Jyty

Tutkimuksella läpi mediassa - case Jyty