Tutkimuksella läpi mediassa - case Jyty

Tutkimuksella läpi mediassa - case Jyty

  • Tutkimme Ammattiliitto Jytyn jäsenistön työntekijäkokemusta hyvinvointialueuudistuksessa tammi–helmikuussa 2023.

  • Tutkimus toteutettiin kaksivaiheisesti kyselynä ja syvähaastatteluina. Kysely toteutettiin yhdessä kumppanimme iloom.io kanssa, joka vastasi avoimen datan analysoinnista tekoälypohjaisella Wordloom-työkalulla. Kyselyyn vastasi 3798 vastaajaa ja lisäksi “big dataa” täydennettiin “little datalla” eli jäsenistön syvähaastatteluilla.

  • Tutkimuksemme ja lähestymistapamme auttoi paljastamaan, mitkä ovat työntekijäkokemusta vahvistavia ja heikentäviä tekijöitä.

  • Tulosten perusteella voidaan esimerkiksi tunnistaa julkisella alalla työskentelvien työkykyriskejä: jatkuva kiire, kasvava työmäärä, resurssivaje ja johtamisen epätasalaatuisuus ovat uupumukselle altistavia tekijöitä.


Saimme heti alkuvuodesta kiinnostavan projektin työpöydälle, kun pääsimme tutkimaan jytyläisten työntekijäkokemusta sote-uudistuksen tultua voimaan tammikuussa 2023. Tutkimuksen ensisijainen tavoite Jytylle oli tarjota materiaalia työpaikkakiertueen viestinnän tueksi. 

Jytyn jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Kaikkiaan jytyläisiä ammatteja on noin 2000, joista suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ICT-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Miten mielenkiintoinen ja merkityksellinen porukka meillä olikaan tutkittavana!

Tutkimuksemme pohjautui työntekijäkokemusmalliin (EX-malli), joka auttaa jäsentämään työntekijäkokemukseen vaikuttavia tekijöitä neljän psykologisen perustarpeen kautta. Kysely ja syvähaastattelut pureutuivatkin kokonaisvaltaisesti sekä työn organisoitumiseen, palkitsevuuteen, merkityksellisyyteen että yhteisöllisyyteen.

Tutkimus paljasti työuupumuksen riskitekijöitä

Tulokset esitettiin EX-mallin kautta (kuva 1), johon on kuvattu jytyläisten työntekijäkokemusta vahvistavia ja heikentäviä tekijöitä. Vahvistavat asiat esimerkiksi tekevät työntekijät ylpeäksi omasta työstään ja saavat pysymään työssä. Vastaukset myös osoittivat, mitkä tekijät altistavat esimerkiksi työuupumukselle. Nämä tekijät taas heikentävät työntekijäkokemusta ja lisäävät työpaikan vaihtoaikeita. 

Kuva 1. Jytyläisten työntekijäkokemus kuvattuna EX-malliin. Punaiset laatikot ovat työntekijäkokemusta heikentäviä, vihreät vahvistavia osa-alueita.

utkimus antoi Jytylle eväitä paitsi viestintään, myös jäsenten palvelemiseen ja edunvalvonnan kehittämiseen jytyläisten työntekijäkokemuksen parantamiseksi.

Workday Designers laati tutkimusraportin pohjalta tiedotteen, jota täydennettiin alueellisilla tiedoilla ja jaeltiin paikallismedioille. Tutkimuksesta uutisoitiin laajalti sekä valtakunnallisesti että paikallismedioissa (otsikkokuva).

“Lopputulos ylitti odotukset: kokonaisuus oli laaja ja laadukkaasti toteutettu. Bonusta oli Workday Designersin loistava viestintäosaaminen ja ymmärrys tulosten hyödyntämisestä liiton viestinnässä”, Jytyn viestintäjohtaja Jaana Parkkola kiitteli.

Parkkola koki, että tutkimus tarjosi heille valtavasti tietoa sekä liiton viestinnän, edunvalvonnan että jäsenpalveluiden ja -markkinoinnin tueksi. Tavoite oli ensisijaisesti saada materiaalia työpaikkakiertueen viestintään, ja tavoite täyttyi Parkkolan mukaan erinomaisesti. Tutkimustuloksiin pohjautuneet tiedotteet menivät alueille läpi mediassa lähes poikkeuksetta. Projekti myös sujui hänen mukaansa mutkattomasti hyvällä energialla ja aikataulussa. 

Miksi EX-malli ja laadullinen tutkimus?

Kokemusten pintauttaminen ja yksilön tarinoiden kuuleminen on vaikuttava perusta paitsii viestinnän, myös organisaatioiden kehitystyön pohjalle. Ihmiset ovat oman työnsä parhaita asiantuntijoita. 

“Työntekijäkokemusmalli oli meille uusi tapa jäsentää jäsentemme tilannetta, ja se on saanut sekä sisäisesti että ulkoisilta sidosryhmiltä myönteistä palautetta. Malli tarjosi meille kattavan kuvan jäsentemme työntekijäkokemuksesta ja kasvatti jäsenymmärrystämme uudella tavalla. Haastattelut ja Workday Designersin niistä tekemä yhteenveto oli hyödyllinen ja sisälsi paljon sellaista insightia, jota voimme hyödyntää esim. viestinnän sisältöjen suunnittelussa”, Jaana Parkkola sanoo. 

Psykologisten perustarpeiden ohella Workday Designersin ymmärrys työyhteisöjen toiminnasta ja HR:n näkökulmasta toi kehittämistoimiin käytännön näkökulmaa sekä konkreettisia toimenpidesuosituksia, joilla lähteä liikkeelle työntekijäkokemuksen parantamisessa.

Tutkimus on vaikuttava keskustelunavaus

Olemme kehittäneet tehokkaan ja vaikuttavan tavan tutkia työntekijäkokemusta. Yhdessä iloom.ion laadullisen datan analysointiosaamisen ja Workday Designersin työntekijäymmärryksen avulla päästään kiinni työyhteisöjen aitoihin kipupisteisiin. Kokemuksemme työntekijäkokemukseen vaikuttavista asioista yhdistettynä vahvaan viestinnälliseen osaamiseen auttavat asiakkaitamme saamaan aikaan tuloksia sisäisesti ja ulkoisesti, kuten Jytyn tapauksessa.

Parhaassa tapauksessa tutkimus on alku dialogille, joka käynnistää muutoksen.

Haluatteko selvittää, mitkä tekijät teidän organisaatiossanne ovat pitovoima- ja kuormitustekijöitä? Ota yhteyttä ja jutellaan lisää!

Täsmätyökykyisistä voimaa Lapin yrityksiin

Täsmätyökykyisistä voimaa Lapin yrityksiin

Miten tutkia ja kehittää monimuotoisuutta ja inkluusiota vaikuttavasti?

Miten tutkia ja kehittää monimuotoisuutta ja inkluusiota vaikuttavasti?