Osaamismuotoiluprojekti - Case LähiTapiola

Osaamismuotoiluprojekti - Case LähiTapiola

Lyhyesti

  • LähiTapiolassa oppiminen nähdään tärkeänä osana liiketoiminnan strategista uudistumista.

  • Asiantuntija- ja kehittäjärooleissa toimiville haluttiin tarjota välineitä tulevaisuuden osaamisten ennakoimiseksi ja jatkuvan oppimisen kulttuurin kehittämiseksi.

  • Yhteistyössä Workday Designersin kanssa syntyi osaamisten kehittämistä ja oppimista tukeva työpajakonsepti, jota LähiTapiolan sisäiset valmentajat voivat hyödyntää tiimien työskentelyn fasilitoinnissa.

Työelämän muutosvauhti on päätä huimaava ja kovassa vauhdissa kaikkein olennaisimpien osaamisten selvittäminen ei ole helppoa. Isossa kuvassa puhutaan siitä, mitä on tulevaisuuden työ ja millaisia taitoja ja osaamisia tullaan tarvitsemaan. 

Elämänturvayhtiö LähiTapiolassa toteutettiin yhteistyössä Workday Designersin kanssa osaamismuotoiluprojekti tulevaisuuden ennakoimiseksi ja tarvittavien osaamisten tunnistamiseksi. LähiTapiolassa työskentelee paljon syväasiantuntijoita, joiden työtehtävien moninaisuuden vuoksi ei voida kehittää massaohjelmaa, joka soveltuisi jokaiselle työntekijälle. Tarvittiin muotoilevia ja oivaltavia keinoja, jotta tulevaisuuden työtä voitaisiin jalostaa yhdessä. 

Osaamismuotoiluajattelu avuksi!

Workday Designersin osaamismuotoiluajattelun pohjalta syntyi osaamisten kehittämistä ja oppimista tukeva työpajakonsepti, joka on skaalautuva ja käytettävissä eri tiimeihin. Konsepti on räätälöitävissä tiimeille ja sen vetäjille, jotka itse suunnittelevat omaan bisnekseen sopivia tavoitteita. Keskeistä työpajoissa on tunnistaa strategisesti tärkeitä ja henkilökohtaisesti innostavia osaamisia, etsiä erilaisia oppimiskeinoja sekä edistää oppimista ketterien kokeilujen avulla. 

Projekti on edennyt siihen, että LähiTapiolassa on tällä hetkellä aloittanut oma, yrityksen sisäinen, osaamismuotoilijoiden verkosto, jonka Workday Designers on valmentanut toimimaan itsenäisesti työpajojen fasilitaattoreina ja muutoksen ajureina. 

LähiTapiolassa tuetaan osaamismuotoilun keinoin liiketoiminnan strategista uudistumista osaamisen kehittämisen ja osaamisen tunnistamisen näkökulmista. Osaamismuotoiluprojekti nähtiinkin ennen kaikkea liiketoiminnan eikä pelkästään HR:n projektina: toteutuessaan se palvelee koko liiketoimintaa, kun tiiminvetäjät sitoutuvat prosessiin ja tiimit yhdessä edistävät tavoitteitaan. 

Jatkuvan oppimisen kulttuurissa ihmettely on keskiössä

LähiTapiolassa työympäristön on tarkoitus muotoutua oppimisympäristöksi, jossa kokeillaan ketterästi, ideoidaan ja pysähdytään reflektoimaan oppimista, ja jossa ihmiset ovat keskiössä ja esihenkilöt mahdollistamassa tällaisen toimintatavan. Osaamismuotoilu tukee näitä tavoitteita erinomaisesti.

“Osaamismuotoilukonseptissa arvokasta on ollut omasta osaamisesta tietoiseksi tuleminen, oman tiimin osaamisten tunnistaminen ja sanoittaminen sekä jaettu ymmärrys”, toteaa LähiTapiolan HRD-päällikkö Paula Lähteelä

Hyvä esimerkki ketteryydestä oli se, kun osaamismuotoilijoiden verkoston valmennuksissa konseptia testattiin ja mietittiin digiosaamisen riittävyyttä. Tästä syntyi idea, jota lähdettiin heti valmennuksen aikana testaamaan ja kokeilemaan. 

Muotoiluprosessi puskemassa matkalla eteenpäin 

Paulan mielestä HRD-työssä muotoilu on hyvä ydin ja lähtökohta uudistamiselle. On mentävä työntekijäymmärryksen ja yhteisen tarpeen äärelle, jotta lopputulos voi olla hyvä.

“Muotoilun työkalut soveltuvat monenlaiseen tekemiseen, tekevät näkyväksi asioita ja vievät laatikon ulkopuolelle, minkä myötä pääsee pureutumaan syvälle aiheeseen ja saa rohkeutta tekemiseen”, korostaa Paula. 

Yhteistyössä Workday Designersin kanssa Paula piti erityisesti siitä, että he asiakkaana tulivat  varmasti kuulluksi ja yhdessä oli malttia tehdä pitkäjänteistä projektia. Rennossa, luottamuksen ilmapiirissä oli mahdollisuus luoda avointa ja rohkeaa keskustelua, jonka kautta löydettiin todellisia kipupisteitä ja luotiin liiketoiminnan ja työntekijöiden tarpeita palveleva kokonaisuus. 

“Workday Designers on yhteistyökumppani osaamismuotoilun ja työntekijäymmärryksen ytimessä!”

Kiitos yhteistyöstä LähiTapiola!

LähiTapiolan Sari Autio oli vieraanamme 12.5.2023 järjestetyssä EX-factor-tilaisuudessamme. Videolla (alapuolella) Sari kertoo heidän jatkuvan oppimisen kulttuurimatkastaan, jossa Workday Designers on myös ollut mukana.

Lue lisää osaamismuotoilusta täältä.

Oppijapersoonilla vaikuttavuutta osaamisen kehittämiseen - Case Alko

Oppijapersoonilla vaikuttavuutta osaamisen kehittämiseen - Case Alko

Johtamismuotoiluprojekti - Case Tähti-Set Oy

Johtamismuotoiluprojekti - Case Tähti-Set Oy