Oppiminen ja uteliaisuus -webinaari 22.11.

Mistä olet utelias tällä hetkellä? Miksi olet ajautunut lukemaan tätä tekstiä? 

Oppimisen ja uteliaisuuden teemat saivat aikaan innostavan ja silmiä avaavan keskustelun, kun Workday Designersin webinaarivieraaksi saapui psykologi ja oppimisen asiantuntija, valloittava Hanna Siefen. Keskustelua käytiin niin yksilö- kuin yhteisötasolla ja laajemmin suhteessa organisaatiokontekstiin.

Ihan webinaarin aluksi pohdimme uteliaisuutta ja oppimista ilmiöinä. Uteliaisuus, eli halu oppimiseen, tekee maaperän oppimiselle mielekkäämmäksi. Uteliaisuus voi olla heräävää, jolloin tunnistetaan ympäristöstä oppimisen mahdollisuuksia, tai sinnikästä, jolloin syvennytään johonkin tiettyyn osaamiseen. Oppiminen ja uteliaisuus liittyvät siis keskeisesti toisiinsa, vaikka toisinaan asioita on opeteltava ilman kiinnostusta. Uteliaisuus vaatii myös voimavaroja, ja ylikuormittuneena tai kiireisenä uteliaisuuden ylläpitäminen on miltei mahdotonta. 

Oppiminen on usein ongelmakeskeistä ja johonkin tiettyyn tarpeeseen liittyvää, mutta toisinaan olisi hyvä altistaa itseä myös erilaisille, ehkä oudoillekin, asioille. Aika ajoin on myös hyvä katsoa taaksepäin ja huomata, mitä kaikkea on jo oppinut! Olimme erityisen kiinnostuneita kuulemaan Hannalta, miten voi oppia uteliaaksi. Koska uteliaisuus on käyttäytymistä, voidaan siihenkin vaikuttaa. Ensimmäinen vaihe onkin havaita itsessään jo olevaa uteliaisuutta. Tämän jälkeen voi miettiä esimerkiksi, haluaako harjoittaa heräävää vai sinnikästä uteliaisuutta. 

Millainen on utelias organisaatio? 

Kun oppiminen on itseisarvo, ilmenee se uteliaassa työyhteisössäkin monella tapaa. Sanat luovat todellisuutta ja vievät fokusta tiettyyn suuntaan, minkä vuoksi puhe oppimisesta on keskeistä oppivan kulttuurin luomisessa. Lisäksi tulisi olla kokeiluja sekä tila työn ja ajatusten reflektoinnille. Kalenterinäkymä kertoo myös paljon siitä, mitä arvostetaan eli onko esimerkiksi hyväksyttyä ottaa aikaa erilaisille oppimisteoille, kuten kirjan lukemiselle työajalla.

Kiireen kokemus vaikuttaa keskeisesti yksilön valmiuteen olla utelias. Yksilö voi tiettyyn pisteeseen asti tehdä kaikkensa oman oppimishalunsa boostaamiseen, mutta jos organisaatiot eivät luo edellytyksiä uteliaisuudelle, mahdollista tai valjasta sitä, muistuttaa tilanne tuulimyllyjä vastaan taistelua. 

Kiinnostaisiko vielä kuulla esimerkiksi tietoaukkoteoriasta ja miten sitä voisi hyödyntää työpaikalla uteliaisuuden synnyttämiseksi? Katso koko tallenne ja innostu uteliaisuudesta!

Kiitos vierailusta, Hanna!

Myös me muotoilemme osaamista ja oppivaa kulttuuria. Mikäli aihe kiinnostaa, lue lisää Osaamismuotoilusta™ tai ota meihin yhteyttä ja jutellaan lisää!

Lääkkeet vaihtuvuuteen löytyvät oikeasta diagnoosista

Miten työntekijäkokemusta kehitetään datan avulla -webinaari 28.10.